Wederom boeit schrijver Edwin Zonneveld

‘Dodelijke Driehoeken’: Een thriller rond Vollenhove
Edwin P.C. Zonneveld heeft met ‘Dodelijke Driehoeken’ een thriller/detective afgeleverd zoals we dat  van hem kennen: het is een boeiend verhaal; wederom speelt het zich af op de as Vollenhove/Steenwijk; het is gebaseerd op daadwerkelijke gebeurtenissen uit het verleden  en de plot is ronduit intrigerend. De grote verdienste van dit vierde boek van Zonneveld is dat je verder wil blijven lezen om te weten hoe het afloopt. Hoe komt dat, dat je steeds weer naar het boek grijpt? Het heeft waarschijnlijk met de complexiteit van de case te maken waarvoor het team Starck zich gesteld ziet. De leden van het team waaieren op hun zoektocht uit tot Zwolle en Amsterdam. Je leeft met hen mee  in de 43 goed leesbare en niet te grote hoofdstukjes en een epiloog waarin Edwin Zonneveld zijn verhaal opdist.  Gedragskundige Ralf is aan het team toegevoegd en dat is zeker een aanwinst: als hij iets zegt of doet, denk je haast zeker te weten dat dat het juiste is. Ralf vergroot daarmee de spanning.   

Twee verhaallijnen
Er zijn twee spanningsbogen, twee verhaallijnen in Dodelijke Driehoeken. Iemand vind een tot mummie verworden lijk in een oude watertank van het klassieke zeilschip Endeavour dat in de jaren dertig meedeed aan de America’s cup. Daarnaast is er een Zweedse topmanager van een multinational die met zijn beveiligers naar Nederland komt om zijn schip, een kopie van de Endeavour, in gebruik te nemen. De man is overmoedig, ‘wat kan mij gebeuren in dit kikkerland Nederland’. Het is een mooie verwijzing dat het met hem niet goed afloopt. Als lezer zie je het verband nog niet zo tussen de twee verhaallijnen maar Zonneveld weet dat geloofwaardig aan elkaar te knopen. Bijzonder en origineel is dat deze puzzel gepaard gaat met de uitleg van een Indiase mevrouw over een gevonden horoscoop, niet van een mens maar van het zeilschip.    

Wat  kan beter?
Kan er ook wat beter aan dit boek? Tuurlijk. De beschrijving en bewondering van en voor vrouwelijk schoon mag voor mij wel wat minder (Sanne, Rita, Jannie) maar dat kan een kwestie van smaak zijn.
Ook komen er woorden in voor die een beter Nederlands woord verdienen (attaché voor koffer; instemmend in plaats van mompelde instemming; employé voor medewerker; hij verlangzaamde). Dat heeft trouwens wel wat charmants van deze Fransman/Nederlander die in Frankrijk woont en iedere acht weken in de Noordwest Overijsselse rietlanden vertoeft.
‘Dodelijke Driehoeken’ is uitgegeven door  aquaZZ Arnhem onder ISBN 978 94 93023086, zie www.aquazz.com

Ingezonden door Frank van den Sigtenhorst

Barbara Lok terug in Zwartsluis

Barbara’s zang studio Lokaal eindelijk gereed in Zwartsluis

Na 25 jaar is Barbara Lok weer terug in haar geboorteplaats Zwartsluis. Op zanggebied heeft ze zeer veel ervaring en dat wil ze graag delen met andere mensen.
Daarom staat haar zangstudio open voor iedereen die zangles wil. Gewoon om pretentieloos te zingen of om echt over een drempel heen te stappen. Je hebt al jaren willen zingen, maar je weet niet hoe? Ontdek het plezier wat zangles je kan geven.

De stem is een fantastisch instrument, die je altijd bij je hebt, dus je kan altijd heerlijk oefenen.
Door haar enorme kennis en opleidingen en vooral ervaring, weet Barbara als geen ander hoe het is om mensen te leren hoe zijn/ haar stem te gebruiken en te enthousiasmeren. Er zijn veel methodes, maar je moet kijken naar de persoon, wat bij haar of hem past.
Ook is er de mogelijkheid om jouw favoriete nummer professioneel op te nemen in haar studio. Dit is een vast onderdeel in haar lessen.

Samen met de Sluuspoort gaat Barbara 5 keer per jaar de welbekende Sunday Sessions organiseren, waarbij elke zangleerling de kans krijgt om veel podiumervaring op te doen, o.l.v een live bandje. En met als klapper op de vuurpijl: Het Grote Sunday Sessions Gala.
Hierbij wordt elke keer een thema gekozen: ABBA, Jeugdsentiment etc… Houd www.sluuspoort.nl in de gaten, wanneer en hoe?

Barbara Lok heeft een indrukwekkende staat van dienst. Al op jonge leeftijd maakt zij deel uit van een muziektheatergroep en thuis in Zwartsluis heerst er een levendige muziekcultuur. Vanaf haar negentiende studeert zij zang lichte muziek, eerst aan het conservatorium in Zwolle en later in Hilversum. Tijdens haar studiejaren doet Barbara een berg praktijkervaring op als zij onderdeel uitmaakt van een in Duitsland immens populaire meidengroep. Na haar afstuderen start zij met lesgeven aan diverse muziekscholen. In die tijd vraagt men haar auditie te doen als achtergrondvocaliste bij Willeke alberti, wat resulteert in een jarenlange hechte samenwerking. In 2005 staat zij in de finale van het Nationaal Songfestival met het liedje “Tranen in De Stilte”. Momenteel doceert Barbara Lok zang op diverse locaties in het land en zingt zij regelmatig op de voor-en achtergrond.

Barbara Lok is de grondlegger van de musical Storm over Beulaeke, wat een ongekend succes is geweest in Giethoorn en Steenwijk.
Samen met Jan Blei gaat ze volgend jaar weer een nieuw avontuur aan; n.l de nieuwe musical Het Mysterie Wardenier, wat in Mei 2019 haar premiere gaat beleven in theater De Meenthe in Steenwijk.

Voor meer info:
contact@barbaralok.nl

Opening Biljartzaal 6 juni 2018 om 19.30u

Vanaf woendag 6 juni 2018 is iedereen welkom om te komen kijken, maar spelen is nog leuker, op het biljart in het Dorpshuis in Belt-Schutsloot.
De Beltiger Biljart Club gaat dan ook het levenslicht zien, zij zijn op de woensdagavond te vinden in de biljartzaal van dorpshuis “De Zandbelt”.
U/Jij wordt van harte uitgenodigd om lid te wordenn!

Stefan Stasse & Carmen Sars in Podium Lokaal

'Aside'

De bekende deejay Stefan Stasse en zangeres Carmen Sars staan 21 april met een bijzondere voorstelling in Podium Lokaal in Sint Jansklooster. Ze brengen met ‘Aangeraakt door Liefdeeen unieke theaterbeleving over leven en liefde, met muziek en poëzie als instrumenten.

Stasse is bekend van de Top2000 en het radio2-programma ‘Staat van Sasse’. Daarnaast is hij televisiepresentator en acteur. Sars is singer-songwriter met een Zilveren Harp in haar bagage. Ze schrijft haar eigen nummers en is ook componist van Dans Me Gek, waarmee Ramses Shaffy en Willeke Alberti een hit scoorden.

In Podium Lokaal brengt ze haar jazzy, bluesy chansons in afwisseling met de stem van Stasse die teksten en gedichten voordraagt van onder meer Ramses Shaffy, Erich Fromm, Ronald Holst en Fernando Pessoa.

Het duo wordt in Sint Jansklooster begeleid door muzikanten die tot de top van de Nederlandse jazzwereld behoren. Pianist Hans Vroomans en Ruud Breuls zijn bijvoorbeeld bekend van het Metropole Orkest.

De voorstelling op 21 april begint om 20.30 uur. Bestel kaarten op www.podiumlokaal.nl

JB Meijers in Podium Lokaal

'Aside'

Op 15 April om 15:00 a.s staat JB Meijers ( de mannelijke helft van The Common Linnets, naast Ilse de Lange) in Podium Lokaal.

In 2009 bracht JB zijn eerste soloplaat Catching Ophelia uit. Dit album werd door Lust For Life uitgeroepen tot album van het jaar. In 2011 verscheen het album See You On The Ice van Carice van Houten, een album waar JB een groot aandeel in had. Op dit album werkte JB met mensen als Antony Hegarty (Antony + Johnsons), Josh Rouse, Jon Allen, Richard Hawley, Marc Ribot, Steve Shelley (Sonic Youth), Howe Gelb en Ken Stringfellow.
Vrij snel daarna ging JB werken met Ilse De Lange aan de musical De Tweeling in opdracht van Stage Entertainment. Deze samenwerking verliep zo voorspoedig dat Ilse JB vroeg om deel te nemen aan haar “sideproject” The Common Linnets.

Niemand kon bevroeden dat het nummer Calm After The Storm zo’n gigantisch succes zou worden.
De song werd tweede op het Eurovisie Songfestival van 2014 en was daarna nummer 1 in een 20-tal landen, top 10 in nog eens dertig en uiteindelijk in de charts in 60 landen. Deze samenwerking leverde tot nu toe 2 met platinum en goud bekroonde albums op.
Recentelijk heeft JB Meijers het MTV Unplugged album van Peter Maffay gecoproduceerd met wie hij ook zo nu en dan op tournee gaat. Voor 2018 staat een nieuw solo album op stapel.
JB Meijers kan zich buigen over platinum en gouden platen, 1 musical award, 2 Echo awards, Buma-Stemra awards, producer van het jaar door Interface magazine, Als enige Nederlander 3 Popprijzen (Eboman, De Dijk en The Common Linnets) en vele andere prijzen als muzikant.

Bestel snel kaarten op www.podiumlokaal.nl

Chris Chameleon en Ernest Beuving in Podium Lokaal

Chris Chameleon en Ernest Beuving in Podium Lokaal

Januari is al haast weer voorbij.
17 en 18 febr. a.s wordt ook weer een druk weekend in dit pittoreske minitheatertje in Sint Jansklooster.
Cabaretier Ernest Beuving en de Zuid Afrikaanse zanger Chris Chameleon zijn te gast.

Ernest Beuving met Klap van de korenmolen’ is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door Ernest Beuving, die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde ‘hoe gek het is om het niet te zijn.’

Het is een cabaretesk muziektheaterprogramma met veel humor, imitaties, persiflages, spontaniteit en geen geposeer. Zijn acts gaan van een postume Prins Bernhard (die zich beklaagt over zijn troonopvolging), een borderlinedansende Keltische zanger, en een Toon Hermans over iPhones en ‘Spuiten en slikken’ tot en een Mick Jagger met ADHD.

Hij wordt begeleid door gitarist Erik Raayman (speelde o.a. bij Liesbeth List, Zenga, Purper, Henk Elsink e.v.a.).
Chris Chameleon keert dit seizoen ook weer naar Nederland en ook weer naar Podium Lokaal met het gloednieuwe theaterconcert Ek en Jy en Jy en Ek. De met prijzen overladen Zuid-Afrikaanse artiest staat bekend om zijn exceptioneel groot stembereik, zijn prachtige liedjes en zijn gevatte humor. In 22 landen verspreid over vier continenten slaagde deze door de wol geverfde performer erin om zijn publiek in vervoering te brengen. Ook de Nederlandse pers was laaiend enthousiast: ‘Virtuoos, hilarisch’ (de Volkskrant), ‘Een bijzonder talent’ (Oor) en ‘Warm en gloedvol’ (AD).

JY EN EK EN EK EN JY

In “JY en Ek en Ek en Jy” neemt de acrobatische stem (bereik van 4 octaven!) van Chris Chameleon, één van Zuid-Afrika’s meest gevierde en creatieve artiesten, samen met het jonge opkomende Namibische talent Daniella Deysel, het publiek mee op een reis door relaties.
In zijn ontdekking van liefde en zichzelf verwijst hij in alle openheid naar zijn eigen veelbewogen verleden, met de nodige humor. Van relaties die niet werkten tot relaties die nog steeds niet werken. Van relaties die werken en nog steeds werken tot relaties waarvan we wensen dat ze zouden werken.
Chris Chameleon danst over het evenwichtskoord tussen spijt en weemoed naar het verleden en tussen angst en hoop voor de toekomst, eerst voorzichtig en gevoelig, daarna met een duik in vreugde en een flinke portie absurditeit.

Bestel snel kaarten op www.podiumlokaal.nl

Barbara lok en Jet Pit in Podium Lokaal…

'Aside'

Barbara lok en Jet Pit in Podium Lokaal
30 Sept.a.s 20.30 in Sint Jansklooster

Zondag 17 september was de aftrap van het seizoen 2017-2018. En dat was echt niet de minste, namelijk Sandra van Nieuwland zong de sterren van de hemel voor een uitverkocht Podium Lokaal.

En na 3 dagen flink gestormd te hebben met de musical Storm over Beuleake, staan de regisseuse Jet Pit en zangeres Barbara Lok met hun eigen theater programma “ Over Leven “in dit intieme theatertje.

‘Ik ben nog elke dag bezig het bange kind in mij te troosten. Ik was 14 en mijn moeder overleed na een ziekbed van drie jaar aan uitzaaiingen van borstkanker. In het gezin waarin ik opgroeide kon het woord kanker al die jaren niet genoemd worden; dat laat zijn sporen na’ zegt de van oorsprong ‘Sluziger’ Barbara Lok .

Na jaren van werken als zangeres, onder andere als grote steun en toeverlaat van Willeke Alberti, gaat Barbara Lok samen met Jet Pit, theatermaakster  en evenals Barbara ‘kanker-ervarings deskundige’,een muzikaal programma over kanker in het theater brengen.

Tegenover het zwijgen dat  Barbara  in haar jeugd ondervond staat de openheid van Jet:
‘Met een emmer tussen mijn knieën  geklemd ging ik in de auto, kotsend over het keizer Karel Plein in Nijmegen, op weg naar het ziekenhuis voor weer een opname. En toch gaf ik het leven een 10’.

Ieder met een eigen invalshoek en een eigen dynamiek smeedden ze de ervaringen van het omgaan met kanker tot een voorstelling waarin, ondanks het zware thema, naast de persoonlijke ontboezemingen en de gevoelige liedjes, ook de humor een belangrijke plaats heeft gekregen.

‘Wie krijgt er nou niet te maken met deze ziekte. Kanker is er gewoon: dus laten we er eerlijk over zijn. Erover praten schept de ruimte die kan helpen om het te verwerken’ zegt Barbara. Jet vult aan: ‘Als je kanker krijgt heb je even geen controle meer over je eigen lijf. Weerbaarheid is dan een belangrijk stuk gereedschap waarmee je, waar mogelijk, de regie over je eigen ziekteproces kunt voeren. In de voorstelling kun je zien dat dit ook wel eens tot hilarische situaties kan leiden’.

Barbara Lok en Jet Pit spelen hun muzikale theaterprogramma ‘Over Leven’ op 30 sept. a.s om 20.30 in Podium Lokaal in Sint Jansklooster.

 

Kaarten zijn te verkrijgen op www.podiumlokaal.nl of bel 0653677134

Expositie in dorpshuis ‘De Zandbelt’

In het dorpshuis ‘De Zandbelt’ in Belt-Schutsloot wordt tijdens de gondelvaartfeesten weer een expositie gehouden. In deze expositie worden werken getoond van Peter Stechwey, Julia Lok, Sabrina Knobbe, Gerrit Lindeboom, John J Stam, Tamara Kreeuseler en Hans Verburgh. De kunstwerken lopen uiteen van realistisch tot modern. Doordat er gebruik wordt gemaakt van verschillende technieken en materialen zijn ze zeer divers.

Openingstijden van de expositie:

Vrijdag  11 augustus van 11.00 – 20.00 uur;
Zaterdag 12 augustus van 11.00 – 20.00 uur;
Zondag 13 augustus van 13.00 – 17.00 uur.

Peter heeft het schilderen overgenomen van zijn vader. Zijn stijl is het realistisch weergeven van zijn wereld in olieverfschilderijen en aquarellen. Het is voor hem een heerlijke ontspanning en voor een onderwerp hoeft hij niet ver van huis te gaan. Hij pakt bij huis de punter en vaart zo een levend schilderij binnen. Volop inspiratie voor schilderijen.

Julia heeft veel zin om haar werk te exposeren. Zij studeert aan de Rietveldacademie in Amsterdam en heeft een selectie gemaakt waarbij verschillende technieken aan bod komen. Door niet traditionele materialen te combineren met hout zijn er nieuwe kleurenframes ontstaan. In een korte video is te zien hoe ze een driedimensionaal object een functie heeft gegeven in het dagelijks leven. Julia probeert anderen te betrekken in haar kunst, met  vervagende grenzen tussen toekijker en participant.

Sabrina heeft geëxpirimenteerd met nieuwe media en hoopt bezoekers te verassen met haar nieuwe werken. Door haar verschillende werkstijlen is het moeilijk te zeggen onder welk genre het werk behoort. Sabrina is geïnspireerd door de natuur alsmede door haar focus op haar eigen gevoelsbeleven en ideeën.

Gerrit is kunstenaar van binnen uit en maakt schilderijen die modernistisch verrassen zonder in een hokje te kunnen worden geplaatst. Gerrit ziet zichzelf als een Rock & Roll-schildermachine, wild van (h)art. Zijn inspiratie haalt hij uit het niet-alledaagse. Zelf zegt hij hierover: “Tegenstrijdigheden, vrijheid en spanning trekken mij aan. Het is als een gevecht tussen goed en kwaad. Zonder dat verdrink ik in een zee vol sleur”.

John komt al wandelend in natuurgebied ‘Weerribben-Wieden’ (en in eigen tuin) allerlei leuke foto-objecten tegen. Veel foto’s worden al wandelend en soms kruipend in het Nationaal Park Weeribben- Wieden, of in eigen tuin gemaakt. In het weekend gaat hij vroeg op pad, omdat de met dauwdruppels bedekte insecten zich dan gemakkelijker laten fotograferen. Dat levert bijzondere plaatjes op. Door de macro lens te gebruiken, worden het bijna abstracte kunstwerken.

Tamara experimenteert met kleuren, compositie, vormgeving en gevoel. Haar werk is abstract en kleurrijk. “Kunst moet voor zich spreken, als een ontdekkingsreis”. Vanuit deze gedachte komt zij tot abstract en kleurrijk werk met een spannend lijnenspel. Tamara probeert zichzelf en haar kijkers telkens opnieuw te verrassen vanuit haar ervaring en een voortdurend onbevangen blik.

Hans maakt al jaren filmopnames en monteert die tot uiteenlopende produkten. Met hoog kwaliteitsmateriaal of lekker pixelige digitale cameraatjes gemaakt, gaat het hem om de verbeelding. Filmen is volgens hem niet anders dan met gekleurd en bewegend licht in een structuur expressie tonen die aan de toeschouwers een impressie, een belevenis, biedt. Of de bedoeling van Hans gelijk loopt met wat de kijker beleeft? Dat is altijd afwachten. 

Het geheel belooft een interessante expositie te worden, die zeker een aanvulling geeft in het feestprogramma van de gondelvaart in Belt-Schutsloot.

Popkoor Wanne Be…

Woensdagavond 12-7-2017 heeft pokoor Wanne Be opgetreden bij het Paviljoen aan het Wiede met popkoor Wanne Be.
Hiermee werd dit  jaar op een gezellige manier afgesloten, ze zongen de nieuwste nummers en ondertussen kon er (op eigen kosten) een hapje en drankje genuttigd worden.
Er was een mooie opkomst en na een erg regenachtige dag, scheen de zon nu ook lekker.  Na een goede warming-up op het strandje, begonnen we met het inzingen om vervolgens om 19.00 de eerste set nummers te laten klinken. Om 20.00 kon de tweede set nummers beluisterd worden.

Terwijl in Nijmegen  Guns N Roses optrad, kon er bij ons ook naar geluisterd worden met Sweet Child of Mine by Popkoor Wanne Be J

De dirigente Iris Luijtjes, die de arrangementen zelf geschreven heeft en met piano begeleidt, was net als anderen tevreden over het optreden. Tevens Het was gezellig, mooi gezongen en heerlijk vertoeven  in het zonnetje.  Met onze 26  leden, kunnen we zeker nog  wel wat versterking gebruiken, dus wanneer het je leuk lijkt, kom gerust een keer kijken!

Sunday Sessions Gala in Sint Jansklooster

Voor de 2e keer wordt het Sunday Sessions Gala in Sint Jansklooster gevierd, n.l: het Dorpshuis: Sint Janskamp. Tijdens deze avond wordt het dorpshuis, omgetoverd tot een heus gezellig theater, waarin geweldige zangers en zangeressen uit Zwartewaterland, Flevopolder en Steenwijkerland zijn/ haar kunsten zullen gaan vertonen. Het zal een sfeer gaan uitademen a la Oscar uitreikingen, dus gala kleding is zeker gewenst. Want dit jaar bestaat het concept 5 jaar, dus extra feest.

Iedereen is welkom, we maken er een mooi feest van.

Wat zijn de Sunday Sessions?
Sunday Sessions is in 2011 voorjaar ontstaan! Elke eerste zondagmiddag v/d maand treden er steeds zangleerlingen van Barbara Lok op. De middagen ademen sinds het verenigingsjaar 2012/13 een competitief sfeertje uit. En sinds 2014 wordt het gehouden in Podium Lokaal in Sint Jansklooster.

Door het grote succes, van de afgelopen 4 jaren, waren er nu 8 zondagmiddagen gepland.
Elke leerling zingt 2 liedjes helemaal alleen. Daarnaast wordt er (verplicht) 1 kwartet of trio uitgenodigd welke ook 2 liedjes zingt. (Dat is een duo, trio of kwartet ). Per ‘Sunday Session’ zingen er dus ongeveer 8 of 9 leerlingen!
Daarnaast, wordt er elke maand stilgestaan bij een bepaalde artiest/ thema. Dit is ook een vast onderdeel! Via het YouTube kanaal : Sunday Sessions Vocaal Bokaal, kun je de optredens van de desbetreffende leerlingen nog eens terug kijken!

Per maand kan er gestemd worden op de uitvoerende leerlingen, d.m.v Pluimen die er worden uitgereikt door het desbetreffende publiek, die er op dat moment aanwezig zijn.
Tot en met de maand Mei/ Juni 2017, hebben we zo een heleboel maandwinnaars bij elkaar verzameld. En met ál deze mensen gaan we 8 Juli de officiële finale in, met een heuse jury.

In het jury “peloton”, zitten Burgermeester Eddy Bilder van Zwartewaterland en Lucie de Lange( zangeres en actrice ) en Jet Pit ( Regisseuse en Zangcoach ).
Er zijn publieksprijzen te winnen en natuurlijk de juryprijs.